گزارشی از روشنفکران آلمانی که تن اسرائیل را لرزاندند
نشریه الاهرام در مقالهای به قلم مازن حسان به بررسی ابتکار اخیر جمعی از روشنفکران و محققان برجسته آلمانی در تهیه گزارشی در خصوص ماهیت روابط آلمان و رژیم صهیونیستی و بایدها و نبایدهای این رابطه پرداخت.
الاهرام تاکید کرد: انگلا مرکل صدراعظم آلمان و اشتاینمایر وزیر امورخارجه این کشور توجه زیادی به مسائل خاورمیانه دارند و بی شک هنگامی که آلمان ریاست اتحادیه اروپا را در ابتدای سال آینده میلادی به عهده گیرد، مساله خاورمیانه در اولویت برنامههای سیاسی این کشور قرار خواهد گرفت.
با این حال عدهای آلمان را با توجه به رابطه ویژه این کشور با اسرائیل، به جانبداری از این رژیم متهم میکنند.
ایهود اولمرت نیز پیش از این گفته بود : در جهان دوستی همانند آلمان برای اسرائیل وجود ندارد اما مردم آلمان در روزهای گذشته شاهد اعتراض دستجمعی نخبگان روشنفکران کشورشان در خصوص رابطه جانبدارانه با اسراییل بودهاند که مشابه آن را از زمان برقراری روابط آلمان و اسرائیل از سال 1965 تاکنون ندیدهاند.
آلمانیها این مسائل را آغاز تحولی در نگاه آلمان به روابط خود با اسرائیل میدانند. مردم آلمان شاهد نخستین ابتکار علنی و سازمان یافته شماری از شخصیتهای معروف آلمان که همگی ازمدرسین دانشگاه محقق روشنفکر ومورخ هستند، بودهاند.
در این طرح از دولت آلمان خواسته شد در روابط فعلی خود با اسرائیل تجدید نظر کند، در روابط خود با اسرائیل و مردم فلسطین تعادل برقرارکند و به مسولیت تاریخی خود در برابر فلسطینیان عمل کند؛ چون فلسطینیان آلمان نازی را مسئول رنجها و مصیبتهای خود میدانند.
* وحشت رژیم صهیونیستی از طرح روشنفکران آلمان
ابتکار ناگهانی روشنفکران آلمانی باعث حیرت دوستان اسرائیل در آلمان شد و مطبوعات اسرائیل نیزازاین اقدام روشنفکران آلمانی شدیداً انتقاد کردند. اگرچه رسانههای آلمان در خصوص این ابتکار اقدام به سکوت کردهاند اما سخنگوی دولت آلمان از یک طرف جانبداری دولت آلمان از اسرائیل را رد کرد و از طرف دیگر از این ابتکاراستقبال نمود و آن را تلاش جدیدی برای یافتن راه حل مسالمتآمیز بحران فلسطین دانست.
روشنفکران آلمانی از جمله پرفسور اودو اشتاینباخ مدیر موسسه مطالعات شرق در خاورمیانه و پروفسور هلموت تلن مدیر موسسه الکساندر فون هابلت در طرح خود تاکید کردند: اگرچه هولوکاست باعث شد روابط آلمان واسرائیل شکل ویژهای به خود گیرد و حتی طراحان این ابتکار هم شکی در این ندارند که آلمان باید به مسولیتهای خود برای مقابله با دشمنی مذهبی با یهودیان عمل کند اما یکی از مهمترین اصول روابط دوستانه واقعی آن است که دوست به دوست خود درباره عواقب تصمیم گیریهایش هشدار دهد.
* اگرهولوکاست توسط آلمان انجام نمیشد اسراییل توجیهی برای جنایت در فلسطین نداشت
در این ابتکار همچنین تاکید شده است: همیشه در آلمان از مسئولیت تاریخی آلمان در برابر یهود صحبت شده است اما درباره مسولیت آلمان درباره فلسطینیان صحبتی نشده است.
نشریه الاهرام در ادامه مقاله خود نوشت: روشنفکران آلمانی در طرح خود با اشاره به واقعه هولوکاست تاکید کردند: توجه به ابعاد و عواقب هولوکاست بسیار مهم است. تا سال 1933 یعنی آغاز حکومت نازیها درآلمان و پس از شانزده سال از معاهده بالفور درباره تاسیس کشوری برای یهود در فلسطین، شمار یهودیانی که به فلسطین مهاجرت کرده بودند از صد وشصت هزار نفر فراتر نمیرفت. بسیاری از آنان با اندیشه تقسیم زمین مقدس بین خود و فلسطینیان به آن جا رفته بودند. بنابراین اندیشه کوچاندن فلسطینیان واخراج آنان آن زمان مطرح نبود بلکه هنگامی که یهود در سایه نظام نازیها احساس خطرکردند مهاجرت گروهی آنان به فلسطین که با خطربرتری جمعیتی عربها روبه رو بود آغاز شد.
سپس قطعنامه سازمان ملل درباره تاسیس اسرائیل با تاثیرپذیری از واقعه هوکاست صادر شد. با وجود آنکه این قطعنامه برخلاف میل و رغبت عربها صادر شده بود اما با موافقت جامعه بینالمللی روبه شد.
این مقاله افزوده است: به معنای بهتر هولوکاست علت رنج و درد روزافزون فلسطینیان مسیحی و مسلمان و دروزیها از شش دهه پیش تاکنون است و اگر این جنایت اتفاق نمی افتاد اسرائیل امروز توجیهی برای سیاستهای خود نمییافت یا به خود حق نقض حقوق بشر در حجم فعلی در فلسطین و لبنان را نمیداد و اگر هولوکاست نبود اسرائیل از حمایت مادی و سیاسی گسترده امریکا برخوردار نبود به طوری که اسرائیل از یک چهارم کمکهای خارجی آمریکا برخوردار است.
* ایده مبارزه با قوم یهود نه از اعراب بلکه ناشی از یهود ستیزی اروپائیها بوده است
به نوشته الاهرام، طراحان این ابتکار در مجموع تاکید کردند: در درگیری خونین مستمر در خاورمیانه بی شک نام آلمان نیز مطرح است و این درگیری فقط بین فلسطینیان واسرائیلیها نیست. علاوه براین نام اروپا نیز مطرح است چون ایده مبارزه با قوم یهود که باعث وقوع هولوکاست شده است ناشی از یهود ستیزی اروپائیها بوده است.
روشنفکران وکارشناسان آلمانی یادآور شدند: مردم فلسطین کوچکترین گناهی در منتقل شدن بخشی از مشکلات اروپا به خاورمیانه ندارند.
محققان آلمانی در ابتکار خود از دولت آلمان خواستند اذعان کند که فقط اسرائیل مستحق توجه آلمان و اروپا نیست بلکه آلمان و اروپا در قبال مردم فلسطین نیز مسئولیت دارند و باید به آنها نیز توجه شود. بایستی کشور مستقل فلسطین برخوردار از اقتصاد خودکفا تشکیل شود و شهروندان فلسطینی از آزادی از غزه تا کرانه باختری برخوردار شوند.
* در شیوه تدریس تاریخ هولوکاست در مدارس آلمان باید بازبینی شود
بنابراین دولت آلمان باید به اسرائیل توضیح دهد که امنیت آن محقق نخواهد شد مگر آنکه همسایگان آن در رفاه و صلح بسر برند.
روشنفکران آلمانی با تاکید بر لزوم ایجاد تعادل در سیاست آلمان درقبال اسرائیل و فلسطین و همکاری باکشورهای منطقه برای حل درگیری تاکید کردند. برای آنکه آلمان بتواند در سیاست خود تجدید نظر کند باید تغییراتی در جامعه آلمان روی دهد ولازم است در شیوه تدریس هولوکاست وتاثیرآن بر هنر فرهنگ و آموزش بازبینی شود و باید مانعی که باعث انتقاد از اسرائیل می شود برداشته شود زیرا این مانع باعث افزایش دشمنی با یهود خواهد شد.